Kúpiť posilňovací stroj – e-shop

Sprievodca výberom
strojov


Posilňovacie stroje  >  Ako posilňovať hlboké brušné svaly?

Ako posilňovať hlboké brušné svaly?

Základom efektívneho posilňovanie sú hlboké brušné svaly. Ako ich správne posilňovať?

Vypracované brušné svaly, myslím tie viditeľné, ktoré môžu vyzerať ako "pekáč buchiet" sú síce pekné na pohľad, ale neochránia chrbticu a okrem estetického významu moc telu nepomáhajú.

Ak vás pichá v chrbte, alebo máte málo sily na vykonávanie série cvikov, je potrebné posilniť hlboké brušné svaly. Odborne povedané sa jedná o hlboký stabilizačný systém chrbtice (HSSCH).

V tele máme cez 600 svalov

Ľudské telo je tvorené približne šesťsto svalmi. Zhruba ich delíme do dvoch skupín. Do prvej patria tie, ktoré držia telo vo vzpriamenej polohe, do druhej tie, ktoré zaisťujú výbušnú silu. Obe skupiny by mali byť ideálne v rovnováhe.

Spomínaný HSSCH aktivuje spodnú časť brucha. Jeho úlohou je spevniť chrbticu počas pohybu, chrbticu chrániť a podporovať telo vo vzpriamenej polohe.

Nedostatočná funkcia HSSCH vedie podľa posledných výskumov k akútnej alebo chronickej bolesti chrbta a nestabilite bedrovej chrbtice.

Ako posilniť hlboký stabilizačný systém?

Z uvedených údajov vyplýva, že je potrebné na posilnenie hlbokých svalov pravidelne pracovať. Dnes si ukážeme základné cviky, ku ktorým vám stačí cvičebná podložka, alebo jednoduché stroje na posilňovanie brušného svalstva.

Vzpor na podložke

Stačí si ľahnúť na brucho a oprieť sa o predlaktia (pästi majte pri sebe, teda ruky do "striešky". Nohy postavte na prsty a pomalým pohybom sa odpútajte od zeme. Je nutné mať pevné brucho a stiahnuť ramená a lopatky od uší.

Cviky na chrbte

Teraz sa otočíme na chrbát, nohy máme v kolenách pokrčené. Ruky dáme do tanínových slabín (ľavá a pravá spodná časť brucha). Skúste zakašlať, mali by ste cítiť pod prstami pohyb svalov. Potom zatlačte chrbát do zeme a stiahnute rebrá. To všetko s výdychom.

Posledný cvik je v rovnakej polohe na chrbte, len ruky dáme do vzduchu, ako by sme objímali loptu. Zdvihneme nohy tak, aby päty boli nad úrovňou kolien.

Pri oboch cvikoch vydržíme 15-20 sekúnd.

Tak toto je pre dnešok všetko, cvičte HSSCH pravidelne, posilníte tak chrbticu a chrbát a prospejete svojmu zdraviu.

Zdieľajte článok



Odporúčame posilňovacie stroje






Ďalšie novinky

všetky novinky